Vatten är livsnödvändigt, det är klart. Och även under vandringar och andra utomhusaktiviteter bör man alltid ha tillräckligt med vatten med sig. Men kan man inte bara spara på vattnet under vintern? Kan man inte bara smälta snön och dricka den? Men vad måste man egentligen tänka på? Är det farligt att dricka snö?
Kan man dricka snö?
Rent teoretiskt kan du naturligtvis dricka smält snö – men du bör vara mycket försiktig och bara ta små mängder snö. Vi avråder definitivt från att använda snö som ersättning för dricksvatten under flera dagar! Varför? Snö är liknande destillerat vatten. Det innehåller inga mineraler eller elektrolyter. Om man dricker stora mängder snö kan det till och med ta bort mineraler och elektrolyter från kroppen. Detta kallas ”osmos” och kan leda till diarré, illamående och kräkningar.
För att göra den smälta snön drickbar bör du absolut filtrera och desinficera vattnet. Eftersom snön tar upp många föroreningar från luften när den faller till marken.
Kan man äta snö istället för att dricka den?
Man kan få idén att bara äta snön istället för att smälta den.
Men i praktiken är detta ganska svårt. Snöns densitet är mycket lägre än den hos flytande vatten. Du skulle behöva äta ungefär 10 liter snö för att få i dig en liter vätska.
Varför kan dricka snö leda till hälsoproblem…
Gör vatten av snö: Smält snön till dricksvatten
Om du är ute i snön och vill smälta den, behöver du en friluftskök. Välj en plan, eldfast yta, som till exempel en stor sten, där du kan placera köket utan att det sjunker ner i snön. Det är också bra att bygga en vindskydd runt köket, som kan vara tillverkad av kartong eller tunn plåt. Det finns också värmebeständiga reflektorer av aluminium som kan placeras runt brännaren och skydda mot värme.