När du är ute i naturen kommer du stöta på vilda växter som delvis är ätbara. Men du bör inte bara äta allt som ser gott ut, vissa bär och frukter kan också vara giftiga.
Ätbara växter från ängen
Det finns några ätbara växter som också växer på våra ängar.
Exempel på detta är maskrosor, de innehåller eteriska oljor och kan ha en positiv effekt på vår mage och tarm. Du kan använda maskrosblad till en sallad. De är ganska beska, men fungerar ändå bra i en sallad. Maskros betraktas ofta som giftig eftersom det finns mjölk i stjälkarna av blomman – men alla delar av växten kan ätas.
Du kan också använda maskrotens rötter för att göra ett kaffesubstitut. Brännässlor är också ätbara växter från naturen. De räknas till och med som användbara och medicinska växter, eftersom deras avkok har en effekt mot skadedjur och svampangrepp.
När brännässlor kokas liknar de spenat. Men du kan också göra te av bladen. Syra har man ofta i naturen, och även denna växt är ätbar. Bladen har en lätt syrlig smak och kan användas som krydda i sallader. Men man kan också brygga te av bladen. Ramslök växer på ängar och i skogen.
Ramslöksbladen kan användas i sallad, pesto, soppor eller som pålägg på bröd. Ramslök smakar inte bara väldigt gott, utan är också mycket hälsosam. Men du bör vara försiktig och absolut inte förväxla ramslök med de giftiga liljekonvaljerna. Även bladen från vägbräken är ätbara och fungerar bra i sallader.
Vad du kan äta från träden i skogen…
Du kan också äta mycket från träden. I många träd i våra skogar är bladen ätbara, men vissa träd har också ätbara frukter.
Från bokträdet kan du äta både bladen och frukterna – bokollonen. Bladen har en lätt sur smak och har antibakteriella och slemlösande egenskaper. Du kan äta dem råa. Du kan också äta bokollon råa – men det är bra att rosta dem för att undvika obehag.
Tips: De smakar särskilt bra karamelliserade med brunsocker. Innan du äter dem bör du dock skala dem. Du kan hälla kokande vatten över dem för att mjuka upp skalet och sedan lätt skala av det. Även träd har ofta ätbara blad eller frukter. Till exempel är björkbladen ätbara och smakar bra i sallader. Du kan också äta bokplantor, de fungerar bra i sallader. Men du bör ta bort rötterna eftersom de inte smakar bra.
Ätbara bär i skogen
I skogen hittar du också buskar där det växer bär. Inte alla av dem är ätbara, men några kan du äta utan problem.
Svart hollunder är ätbar, men du bör bara äta dem upphettade. Råa kan bären vara lindrande och framkalla kräkningar. De smakar gott som sylt när de är kokta. Smultron växer längs med stigar och är också ätbara. Frukterna är mindre än vanliga jordgubbar och växten själv är ganska låg med en maximal höjd på 25 cm. Självklart hittar du också många svampar i skogen. Vilka av dem som är ätbara och vilka som inte är det kan du läsa om i vår artikel om svampidentifiering.
Rävarna ormbär – försiktighet vid ätande av växter och frukter från skogen
Självklart bör du vara lite försiktig med de växter och frukter du vill äta. Rävbandmasken kan hittas hos var tredje till fjärde räv. Rävbandmasken är en 3-4 mm lång parasitisk mask som lever i tarmen och producerar ägg där. Den förekommer främst hos rävar, som utsöndrar masken (eller dess ägg) med avföring.
Äggen är resistenta mot kyla, men inte särskilt mot värme. De kan dödas genom att koka dem.
Om människor smittas av rävbandmask kan detta vara smärtfritt för den drabbade i början – men infektionen kan snabbt bli livshotande. Tidigare var det en säker dödsdom – men det är inte fallet längre. Sjukdomen måste dock behandlas snabbt, annars kan den leda till döden. Eftersom infektionen till en början inte ger några symtom är rävbandmasken svår att upptäcka. Men oftast uppstår övre buksmärtor, kolestas, portahypertension och sekundär levercirros.
Så: Om möjligt bör du plocka bär och frukter så högt upp som möjligt – och koka dem noggrant innan du äter dem!